Архиєрейська Літургія і священичі свячення у Стрию

IMG_984212 лютого 2017 року, в неділю про блудного сина та в день празника Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого, Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию. В часі богослужіння, єпископ уділив ієрейські свячення дияконові Павлу Шведу. Єпархові Стрийському співслужили єпископ-помічник Преосвященний владика Богдан Манишин, духовенство катедрального храму та запрошені священнослужителі.

Звертаючись до присутніх з проповіддю та розважаючи над празником Трьох Святителів, владика Тарас зазначив: «Три Святителі – мудреці й подвижники, смиренні борці з самовдоволеним деспотизмом і молільники за наше навернення до Христа, є свідками любові та милосердя Божого, яке стало для них і через них для нас, вічним взірцем душпастирського служіння, вони є для нас прикладом того, як можна досягнути досконалості та увійти у Царство Небесне».

Роздумуючи над євангельською притчею про блудного сина, проповідник наголосив, що головною причиною драми обох синів є повне нерозуміння і незнання свого батька: «Це нерозуміння продовжує бути і далі причиною людських трагедій, які породжує гріх. Нерозуміння і незнання того, що Господь Бог є нашим люблячим і милосердним Отцем. Небесний Отець, – за словами владики Тараса, – є немов євангельський батько, який безмежно любить і старшого і молодшого сина: того хто зухвало його покидає, і того, хто ніби є поряд, але є дуже далеким».

«Отець відчуває кожне почуття нашого серця і завжди перший кидається на зустріч, щоб великодушно обняти. Тому справжнього навернення потребують всі: ті, хто відійшов від Бога, а також ті, хто думає, що ніби є з Богом. Для Ісуса важливим є навернення, в якому каянник пізнає правду, яким добрим є до нього Бог. Для цього потрібно пережити правдиву переміну розуму і серця і “зміну мислення”. Лише тоді можна зрозуміти, що Бог є Небесним Отцем, який постійно виглядає повернення кожного, хто провалилася в прірву гріха. А коли дочекається, може навіть в останню хвилину життя, то не дорікає, але неймовірно радіє і закликає все небо радіти цією подією», – вів далі проповідник.

«У зворушливій простоті притчі про блудного сина криється найвище Божественне одкровення. Всемилостивий Отець Небесний пам’ятає кожного зі Своїх синів і дочок, як би далеко не віддалялися вони від Нього, як би глибоко вони не грузнули в трясовині гріхів. На порозі вічності Він чекає нас, щоб огорнути своїми батьківськими обіймами. Єдине, що вимагається від кожного – віра і навернення, які є невідкличною умовою, щоб жити Божим життям, яке всім приніс Ісус. Бог, якого звіщає Ісус – святий, інакший. Бог, який “полюбив людину вічною любов’ю”. Тому, коли грішник повертається до Нього, Він на небі радіє великою радістю», – сказав на завершення проповіді владика Тарас.

Після Херувимської пісні і Великого входу розпочався чин ієрейських свячень. Кандидат до священства, ставши навколішки, склав визнання віри і присягнув вірність і послух Церкві. Владика Тарас, поклавши руки на його голову, прочитав молитву та одягнув у священичі ризи: стихар, епітрахиль, пояс, нарукавники та фелон, після чого, нововисвячений ієрей, ставши біля престолу співслужив Божественну Літургію разом з єпископами та іншими священиками.

По закінченні Літургії, Єпарх Стрийський привітав отця Павла, побажавши йому вірності у служінні, до якого Господь його покликав.

Прес-служба Стрийської єпархії

Коментування заборонене, але Ви можете залишити посилання на Ваш сайт.