Престольний празник у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия

IMG_740228 серпня 2015 року, в свято Успіння Пресвятої Богородиці, в катедральному храмі Стрийської єпархії відбулися святкування престольного празника.

З цієї нагоди, Архиєрейську Божественну Літургію в катедрі очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, якому співслужили Преосвященний владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський та адміністратор Кримський, який завітав до Стрия на урочистості, а також Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

Єпископам співслужили духовенство Катедрального храму на чолі з адміністратором о. Мироном Гринишиним, а також запрошені священики. Перед початком богослужіння відбувся чин освячення відреставрованого кивота.

З проповіддю до присутніх звернувся Преосвященний владика Михаїл, який аналізуючи євангельський уривок зазначив: «У сьогоднішньому Євангелії Ісус каже: “Блаженні ті, що слухають слово Боже і зберігають його”. Блаженний означає щасливий, радісний, у серці якого панує велика радість і надія. Дитина буває щасливою, коли вона загубилася і знаходить свою маму і коли мама є поруч. Коли дитина щаслива, тоді і батько і мати є щасливими… Але є події в нашому житті коли переживаємо нещастя і це є тоді, коли ми втрачаємо близьку і рідну особу, яку ми дуже любимо….».

«Ми є вірний народ Божий, християни – послідовники Ісуса Христа, який помер, але після смерті об’явив велику таємницю загробного життя, – продовжуючи наголосив Архиєрей. Жінки мироносиці йшли зажурені до гробу Христового, але коли прийшли до гробу і застали його порожнім, а ангел звістив їм, що Христос воскрес, які радісні, щасливі і блаженні вони відходили від гробу».

Роздумуючи над святом Успіння Богородиці, єпископ зазначив: «Сьогодні Свята Церква вшановує Успіння Богородиці. Це є та паралель зі смертю та воскресінням Христовим. Пресвята Богородиця – груди які кормили і лоно яке носило Ісуса, живого Бога, переходить від життя до життя. Це велика радість і тому ми сьогодні так святково вшановуємо цей празник. По-людськи, ми б сказали, що сьогодні є день смерті Пресвятої Богородиці, але ми кажемо Успіння Пресвятої Богородиці, бо Марія заснула. Заснула, щоб прокинутися до вічного життя, переставилася від життя до життя, бувши Матір’ю Життя».

Завершуючи проповідь, владика Михаїл закликав присутніх: «Об’єднавшись сьогодні у стрийській катедрі на храмовому празнику, просімо у Господа, щоб давав нам свідомість бути завжди вдячними Богові, що б не сталося в нашому житті. Не сумувати і не впадати в розпач, коли втрачаємо когось, але дякувати Богові за дар життя і просити його, щоб Він нам допоміг звершити ту мандрівку так, щоб ми могли «перейти від життя до життя». Щоб разом з Христом і Богородицею та всіма святими радіти і прославляти Бога, як це роблять херувими, серафими і всі ангели. Нехай сьогоднішнє свято дарує нам живу віру у воскресіння і життя вічне».

На завершення Літургії, до присутніх звернувся Преосвященний владика Тарас, який подякував владиці Михаїлу і запрошеним священикам за візит, а також привітав духовенство, вірних катедри та всіх присутніх з престольним празником, дякуючи жертводавцям, які допомагають у обнові храму: «Сьогоднішній празник Успіння Пресвятої Богородиці, – зазначив єпарх Стрийський, – це великий празник торжества віри, бо як каже про неї Єлизавета «блаженна та, що повірила». І кожен дар, зложений на обнову цього храму є теж знаменням віри, жертвою, котрою людина заявляє своє уповання на Бога, будуючи щось дочасне, надіючись, що Бог виповнить вічним. Сьогодні празник, коли торжество Христового Воскресіння торкнулося цілого людського роду, тому що Пречиста Діва – це нова Єва, котра у своєму Сині породила обнову цілого людського роду і кожного з нас, наповнює і наші серця упованням на воскресіння, котре Господь обіцяв. А воскресіння означає, що ця мить, яку живемо тут і зараз і кожна наступна була наповнена любов’ю до Бога, була жертвою на славу Божу».

«Тому сьогодні, – продовжив владика Тарас, – просімо у Пресвятої Богородиці для нашого народу тої віри, котрою є сповнене Її життя… Вона стала здійсненням слів Божих «Не бійся, я з тобою», які Господь сказав цілому людському родові, упродовж його прощі від народження до вічності. І сьогодні Богородиця, у своєму Успенні стверджує це Боже Слово, сказане до нас, які проходимо свій шлях від гріха до святості, від неволі до свободи, від бездуховності до духовності, від темряви до світла. Кожен з нас особисто, цілий наш народ і наша Церква йдемо до завтрішнього дня, скріплені цим словом, яке Господь промовляє до нас: «Не бійтеся, я з вами». В цей час випробування ми особливо потребуємо материнської опіки, охорони і великого дару віри Пречистої Діви Марії і вірності Богу до кінця, щоб ми в жодних обставинах не похитнулися в нашій вірі і щоб жоден страх, жоден сумнів не ослабив наші кроки по дорозі до неба і до воскресіння».

Після закінчення Літургії, єпископи та всі присутні, у стіп Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, спільно заспівали молитву «Під твою милість», молячись за мир і спокій в Україні.

А насамкінець, Архиєреї, разом зі священиками біля фігури Матері Божої, на площі перед катедрою, здійснили чин водосвяття, а також освятили нові накупольні хрести катедрального храму та окропили вірних свяченою водою.

Прес-служба Стрийської єпархії