Реколекції для спільнот «Матері в молитві» Жидачівського району

25 березня 2017 року, в монастирі св. Герарда смт. Гніздичів –  Кохавино відбулися реколекції для спільнот «Матері в молитві» Жидачівського району. Слід зазначити, що реколекції проводилися в усіх п’яти районах Стрийської єпархії. У першій частині цих заходів матері промовляли до Бога у своїй традиційній молитві: прославляли, дякували і представляли  Йому свої намірення; у другій частині Бог промовляв до них устами проповідника. Неможливо розповісти, що саме відбулося у душах людей, але можна запевнити, що подані духовні науки будують спільноту. Учасниці реколекцій мають можливість пізнавати і вдосконалюватися, також ділитися радістю від спілкування, відчути свою потрібність комусь. «Від серця до серця – такий закон співпраці».

У своїх духовних науках для матерів, отець Мирон завжди зупиняється на важливих питаннях, які стосуються кожної членкині і спільноти в цілому вже сьогодні.  Із реколекцій в Кохавино хочеться виокремити розповідь отця, взятої їз книги Бориса Ширяєва «Невгасима Лампада» про жінку, яка послуговувала трьом російським імператрицям. Її кинулили до табору на Соловках. Їй було дуже важко серед постійних насмішок над нею. Але вона була акуратною, бувши вже в старшому віці, у своїй щоденній праці і повсякденному побуті. Мовчки споживала тюремну баланду і чемно молилась. Тюремщики глумились над «божевільною» баронесою, але вона не зважала. Так тривало кілька років. Її простота змінила усіх навколо. У Страстний тиждень вона запросила священика і багато тюремщиць приступило до Св. Причастя. Коли в таборі  спалахнул епідемія тифу, було запропоновано гроші тим, які погодяться прислуговувати помираючим, але ніхто не захотів. Одна баронеса погодилася. За її прикладом пізніше пішли інші. Згодом вона заразилася, але не пішла лікуватися, але до самої смерти не покинула хворих.  Комуністка Фельман згадувала цей випадок у своїх спогадах і написала, що її життя і життя тих, які були біля баронеси уже ніколи не було таким, як раніше. Ця жінка своїм мучеництвом навернула своїх ближніх до доброчесного життя. Ця жінка без св. Євангелія і проповідей зробила набагато більше своєю поведінкою, своєю доброчесністю і милосердям. Вона багатьох привела до Бога. У часі Великого Посту – продовжував отець, треба тільки наслідувати життя Ісуса Христа і цим ми навернемо наших дітей, чоловіків, співробітників, сусідів до доброчесного життя.  Христос не написав жодного Євангелія, але зробив набагато більше своїм мучеництвом і подвижництвом.

Такі приклади лікують душевні рани, розвивають мистецтво мислити  для блага.

Розвиваючи тему відносин батьків і дітей, проповідник націлює матерів  розглядати віру у дітей – як символ руху людства.

Після обіду молилися акафіст до Страстей Христових разом з о. Миронм. Також підносили свої сердечні молитви до Матері Божої в чудотворному  Кохавинському образі за свою зболену Вітчизну.

Реколекції закінчилися. Сердечно дякуємо шанованому духовному наставнику о. Мирону Гринишину, приймаємо  його науку і його самого як цінний дар для розвитку великого руху «Матері в молитві», координатору цього руху п. Анні Форостині за нелегку організаційну працю. Запевняємо, отримане застосовуємо до життя і ділимося з тими, хто не зміг почути наживо. Нехай милосердний Господь прийме  вашу працю.

Повідомила Анна Курилишин

Коментування заборонене, але Ви можете залишити посилання на Ваш сайт.