«Сьогодні початок нашого спасіння» – владика Тарас Сеньків на свято Благовіщення

blagovis7 квітня, Преосвященний владика Тарас Сеньків очолив Божественну Літургію на парафії Благовіщення Пречистої Діви Марії м. Стрий з нагоди храмового празника. В часі проповіді Єпарх Стрийський окреслив богословський зміст і глибину події Благовіщення, яке попри те що дефініціюється як історична подія, оскільки мала місце в певному контексті, залишається завжди актуальною для кожного у будь-який період.

Владика звернув увагу на термін «сьогодні», який, за його словами, представляє нам дійсність Благовіщення «як стан діючої триваючої інтервенції Бога до життя». Власне, «життя», як дар безконечної Божої доброти, як покликання бути з Ним є лейтмотивом події Благовіщення, бо коли перші з людей сказали Богові «ні», сьогодні Марія через своє покірне «так» стає співучасницею переломного моменту перемоги Життя.


Через Пречисту Діву Марію, яка через свобідне і свідоме рішення дає себе на знаряддя здійснення спасіння людського роду, через її материнство у світ приходить Боже Слово, аби дарувати життя кожній людині. Благовіщення набирає всеобіймаючого характеру, оскільки через материнство Марії Слово Боже входить у людську історію – приходить щоби дарувати життя.

Таїнство Благовіщення, на думку владики Тараса, є перманентною дійсністю, для якої найбільш притаманним визначенням щодо часу буде «сьогодні». Сьогодні Бог звіщає спасіння кожній людській душі, сьогодні через ствердну відповідь Йому, спасіння звершується у просторі життя людини. У просторі ж світу Благовіщення довершується через Церкву, бо, цитуючи архиєрея: «Церква як прообраз Марії продовжує її материнство, стаючи духовним лоном, в якому Дух Святий покликує до життя нових божих дітей». І коли навіть виникатимуть сумніви на кшталт: як можливо щоби Бог перебував у людині, маємо запевняючу відповідь Христа: «Хто їсть моє тіло і п’є Мою кров, той перебуває в Мені, а Я в ньому». Це сполука людини з Богом, яка перевершує будь-яку можливість єдності між особами.

Свято Благовіщення по-особливому представляє нам материнство і батьківство – як дар і покликання. В цьому контексті владика Тарас приділив увагу гріху вбивства ненароджених дітей через аборти та контрацепцію, який на сьогодні переріс у масштаб всесвітньої війни індустрії смерті проти життя. Людина в час особистого благовіщення каже Богу «ні», керуючись власними немочами, страхом, непевністю, і забуваючи слова ангела: «що не можливо в людини, в Бога все можливо» заперечує, не приймає життя, дарованого Богом. Від наслідків гріха терпить не тільки конкретна особа чи родина, наслідки людської самовпевненості, так званої «свободи» у діях, виборі на користь смерті терпить цілий народ. Відповідно сьогодні, зважаючи на ситуацію у суспільстві, війну на Сході часто чуємо нарікання і питання чому так бракує провідників, еліти, на що владика дає відповідь: «бракує, бо мало тих, хто готовий прийняти Слово Боже і стати колискою життя, для тих кого Бог посилає у своєму імені аби принести мир цьому світу». Архиєрей закликав відкрити двері для Бога «щоби Христос прийшов і замешкав у правді, котра є знаменням Його присутності».

На закінчення проповіді, Єпарх Стрийський підсумовуючи звернувся до вірних: «Відкриймо для себе оце «сьогодні» як нове звіщування ангела до всіх нас. Сьогодні початок спасіння для кожного з нас, для світу. Щоби це здійснилося потребуємо у всіх обставинах відваги сказати «так» Богові, повірити у Його всемогутність». Владика Тарас спонукав бути відважними у вірі і завжди казати «ні» людському беззаконню супроти Божої любові. І на кінець, архиєрей закликав «молитися до Пречистої Діви Марії щоби за її заступництвом Бог дарував нам відвагу віри, а для цілого суспільства, котре бере участь у беззаконні вбивства невинних – правдивого щирого каяття і навернення, аби Бог правди торжествував у кожній миті нашого життя».

 

Прес-служба Стрийської єпархії