У Стрию владика Тарас рукоположив нового диякона

7 липня 2018 року, в день празника різдва святого Івана Хрестителя, Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию. В часі богослужіння, єпископ уділив дияконські свячення піддияконові Тарасу Овсянику, випускникові духовної семінарії м. Ліон (Франція). Владиці Тарасу співслужили духовенство катедрального храму і запрошені священнослужителі, а також гості з Франції – духівник та однокурсник новопоставленого диякона.

Звертаючись до присутніх з проповіддю, владика Тарас розважав над трьома характеристиками особи святого Івана Хрестителя: Пророк, Предтеча і Хреститель. “Пророцький уряд святого Івана Хрестителя,  – за словами єпископа, – не полягав тільки в тому, що  святий Іван сказав, але у його посланні, котре почалося його зачаттям. Перше пророцтво, котре пролунало від нього – це плідність неплідної матері і розв’язання язика знімілого батька, який не повірив слову ангела… Титул Предтеча говорить, що він є тим, хто йде попереду і прокладає шлях. Цілим своїм життям святий Іван постійно вказував на Христа, проповідував Його пришестя. І коли він пізнав Божого Сина, смиренно відійшов у сторону, щоб дати простір Божому Слову… А хрестительська гідність святого Івана полягала у його послушності Богу і у свободі від світу. Сутність проповіді Івана Хрестителя говорить про те, що перш ніж отримати зовнішнє очищення, треба отримати прощення гріхів, каяття, навернення. І тоді людина, будучи на землі, вступає у єдність з Богом, присутність якого тут означає початок Божого Царства”.

Продовжуючи, владика Тарас зазначив, що “стоячи на межі Старого і Нового Заповітів, Іван Хреститель бачив дві речі: людський гріх і Божого Агнця – Ісуса Христа, який приходить, щоб взяти цей гріх на себе і через покаяння і примирення, через свою жертву принести людям свободу. Святий Іван і нам сьогодні вказує нам шлях до отримання свободи. Це покаяння і віра у Христа. Народ, який не вміє каятися, не може визнати себе грішним перед святістю Божою, не має майбутнього. І народ, який через свою затверділість серця є нездатний прийняти віру в Христа, не має майбутнього. Покаяння і віра у Христа – це дві необхідні умови досягнення Божого Царства. Сьогодні Іван Хреститель знову промовляє до нас, закликає до обнови свого серця і духа, до звільнення від рабства залежності від цього світу, щоб це звільнене місце в нашому серці було заповнене свідомістю потреби Спасителя і вірою в Христа”.

“Коли святий Іван вийшов на проповідь, ізраїльський народ очікував Месію. Ми сьогодні живемо у час, котрий теж сповнений випробувань і терпінь, але десь жевріє надія очікування на прихід когось, хто поверне на втрачену гідність, свободу, мир, радість. І на землі на котрій живемо ми, не можемо очікувати на іншого Спасителя, крім Ісуса Христа, який вже прийшов, але ще наші серця не здобув. Нам деколи бракує живої довіри до Бога і відваги визнати себе грішниками, які потребують Божого милосердя і відваги залишитися вірними правді. Нехай святий Іван Хреститель через своє заступництво в небі випросить усім нам відваги віри – йти і звіщати Боже Слово, як сказав святий Франциск, “ідіть і голосіть Євангеліє, а ящо потрібно, то використовуйте навіть і слова, але щоб ваше свідоцтво було яскраве і щоб ви вірили, що воно буде побачене і почуте”, – сказав на завершення владика Тарас.

По закінченні Літургії, Єпарх Стрийський привітав новопоставленого диякона Тараса, побажавши йому вірності у служінні, до якого його покликав Господь.

 

Прес-служба Стрийської єпархії

Коментування заборонене, але Ви можете залишити посилання на Ваш сайт.