Великопосні реколекції у с. Семигинів на Стрийщині

IMG_6061З 20 по 22 березня 2015 р. в селі Семигинів Стрийського району, традиційно, в часі Великого Посту парафіяни храму Воздвиження Чесного Хреста мали можливість пережити дні духовної віднови. Цього року, на запрошення настоятеля храму о. Михайла Романчука до нас завітав о. Євген Станішевський, духівник Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. Упродовж трьох днів парафіяни даної парафії роздумували над темою віри та її значення у житті християнина.

Розпочались реколекції у п’ятницю, 20 березня Літургією Напередосвячених Дарів, опісля котрої отець – реколектант виголосив першу науку. У ній о. Євген акцентував на значенні терміну «віра» в різних культурних та історичних площинах. З грецької мови «πιστις», себто віра, – те, що ми приймаємо за правду. Віра та правда є нерозривні. А вірний чи віруючий, є тим, хто стає на дорогу правди.
 У суботу, другого дня реколекцій, вранці відслужили Божественну Літургію Йоана Золотоустого, в часі котрої о. Євген виголосив другу науку. У цьому слові отець-реколектант на прикладі Павла, апостола народів, показав віру з двох перспектив, – перед зустріччю з Ісусом та після. Для нас, практикуючих християн, для того, щоб краще пізнавати Ісуса необхідно брати активну участь у житті Церкви та читати Святе Письмо. Але, як каже апостол Петро, людина може читати Святе Письмо на свою власну погибель, оскільки необхідно щоб була віра та освіта (пор. 2 Петр.). Цього ж дня, ввечері була відслужена Велика Вечірня, після котрої о. Євген звернувся до вірних із третьою наукою. Важливим є зазначити слова реколектанта, що саме вірою людина відкривається на Божу мудрість. Відтак, справді віруюча людина сприймає ті чи інші події зі свого життя через призму Божого допуску. Адже Бог завжди хоче добра людині, а людина за час свого життя має уподібнитись до Нього.
У неділю, 22 березня, була відслужена Божественна Літургія Василія Великого. Після прочитання Євангелії, о. Євген виголосив заключну четверту реколекційну науку. У своєму слові, зверненому до парафіян даної парафії, проповідник наголосив на тому, що наша віра має бути чинною любов’ю. Адже, як каже апостол Павло, маючи навіть усю віру, що навіть переставляла б гори, а не маючи любові, «я був би ніщо» (пор. 1 Кор. 13). Але як тільки людину придавлюють гріхи, то ця любов зникає. Тому, важливим є очищення від гріхів, котре ми отримуємо у Святій Тайні Покаяння. Адже справжній християнин, віруючий, за допомогою віри рухається до цілі, котрою є ніщо інше як спасіння.
В часі реколекцій всі вірні мали можливість приступити до Святих Тайн Покаяння та Євхаристії. Також усі могли приклонитись до ікони із мощами ісповідника віри, і який став покровителем усіх мирян, блаженного Володимира Прийми, котрий, будучи мирянином, останніми хвилями свого життя засвідчив справжню, живу віру у Господа Ісуса Христа.
бр. Олег Дутка,
учасник реколекцій