У Великих Дідушичах на Стрийщині відбувся різдвяний фестиваль коляди і вертепів

1 лютого 2015 рDSCN9484оку, в приміщенні народного дому с. Великі Дідушичі Стрийського району відбувся щорічний різдвяний фестиваль коляди та вертепів «Радість Різдва-2015», участь у якому взяли хорові колективи та вертепи з Великих Дідушич, с. Угольна та з с. Воля Задеревацька. Метою проведення фестивалю є розвиток національних різдвяних традицій, а також відродження та пошук нових різдвяних пісенних творів з місцевим колоритом.

Святкове дійство розпочалося спільною молитвою, після якої усі присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих на Майдані та на Сході України.

Звертаючись до учасників фестивалю зі вступним словом, парох парафії с. Великі Дідушичі о. Василь Федорович наголосив: «У цей різдвяний час, виконуючи чудові українські колядки та щедрівки, прославляймо Господа Ісуса, який прийшов у цей світ, щоб спасти кожного з нас. А насамперед, колядуючи, просімо Всемогутнього Бога, який приносить радість і мир усьому світові, щоб дарував мир нашій державі і всім українцям».

Цього вечора лунали традиційні та локальні українські колядки і щедрівки у виконанні: народного хору «Калина» с. Великі Дідушичі, чоловічого хорового колективу «Журавлі» с. В. Дідушичі, дитячого хору Великодідушицької середньої школи, а також парафіяльних хорів з с. Угольна та з с. Воля Задеревацька. Виступи колективів перепліталися віншуванями та виступами місцевих вертепів, у яких поряд із традиційними для вертепів акторам, сценки включали також і сучасних персонажів. У своїх віршах та колядках звіздарі бажали присутнім добра, щастя та миру.

На закінчення фестивалю, до присутніх звернувся сільський голова Великих Дідушич п. Олексій Ілик, який подякував усім організаторам, гостям та учасникам святкового дійства. А насамкінець, всі хорові колективи, разом з глядачами спільно виконали коляду «Бог предвічний», дякуючи Богові за спільно проведений час.