У Великих Дідушичах на Стрийщині відбувся різдвяний фестиваль коляди і вертепів

DSCN9594У неділю 31 січня 2016 року, в приміщенні народного дому с. Великі Дідушичі Стрийського району відбувся щорічний різдвяний фестиваль коляди та вертепів, участь у якому взяли хорові колективи та вертепи з Великих Дідушич, с. Малі Дідушичі та з с. Воля Задеревацька.

Метою проведення фестивалю є прославити Господа, який прийшов у світ, а також плекання і розвиток національних різдвяних традицій, відродження та пошук нових різдвяних пісенних творів з місцевим колоритом.

На початок святкового дійства, яке розпочалося спільною молитвою, до учасників фестивалю звернувся парох парафії с. Великі Дідушичі о. Василь Федорович, який закликав присутніх у цей різдвяний час, виконуючи українські колядки та щедрівки, прославляти Господа Ісуса, який прийшов у цей світ, щоб спасти людину, а також, колядуючи, просити Бога, який приносить радість і мир усьому світові, щоб дарував мир нашій державі і всім українцям».

Цього вечора лунали традиційні та локальні українські колядки і щедрівки у виконанні: народного хору «Калина» с. Великі Дідушичі, чоловічого хорового колективу «Журавлі» с. В. Дідушичі, дитячого хору Великодідушицької середньої школи, а також парафіяльних хорів з сіл Малі Дідушичі та Воля Задеревацька. Виступи колективів перепліталися віншуванями та виступами дітей дитячого садочка, місцевих вертепів, у яких поряд із традиційними для вертепів акторам, сценки включали також і сучасних персонажів. У своїх віршах та колядках звіздарі бажали присутнім добра, щастя та миру.

На закінчення свята, усі присутні в залі вшанували хвилиною мовчання героїв, які віддали своє життя за Україну, після чого спільно виконали коляду «Бог предвічний».