Хресною дорогою Божественного Спасителя

4Протягом двох днів семінаристи побували на теренах Стрийської єпархії, де молитовно звершували Хресну Дорогу разом з різними парафіяльними спільнотами.

Вже чотири роки поспіль «Братство Введення в храм Пресвятої Богородиці» Львівської Духовної Семінарії Святого Духа організовує проведення Хресних доріг у храмах Львівської митрополії. На початку Великого Посту семінаристи даного братства поширюють пропозиції по храмах єпархій, до яких вони належать, під гаслом «Місії задля місій». Дане гасло слід розуміти як місійну діяльність семінаристів на теренах рідних єпархій задля можливості проведення місій на теренах Півдня, Центру та Сходу України.

Саме тому, 3 квітня 2015 року, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, села Баня-Лисовицька, Стрийського району була проведена одна з таких місій. Під проводом пароха – отця Михайла Коцуровського, Хресну дорогу було організовано співочим колективом семінаристів.

У храмі Різдва Пресвятої Богородиці, богослужіння розпочалось о 19 годині. Незважаючи на такий пізній час люди численно прибули до храму на спільну молитву. Уся Хресна Дорога проходила при світлі свічок та у супроводі духовної музики, що допомагала людям краще сконцентруватись на молитвах та глибше зануритись у таїнство Христової жертви та Його страждань. На завершення пролунала пісня “З нами Бог” і було увімкнено світло, що символізувало перемогу Христа над смертю у Його Воскресінні.

По завершенні Хресної Дороги один з братів звернувся до присутніх у храмі з духовним упімненням, що Страсна Субота – це не є кінець, що смерть Спасителя – це не є останній день, але через співстраждання з ним та у смерті для гріха та світу – ми беремо участь у ЙогоВоскресінні для нового життя. Також брат побажав усім парафіянам, щоб цей піст, який ми переживали 40 днів, став для нас періодом справжньої духовної обнови у Святому Дусі, щоб “скинувши стару одежу, ми в нову одягнулись” і у Воскресінні Христа осягнули правдиву радість, яку б несли наче апостоли, вітаючи усіх: “Христос Воскрес!”.

Насамкінець отець Михайло подякував братам-семінаристам за проведення такої глибокопроникливої та величної Хресної та побажав успішних та плідних місій.

На другий день, у суботу 4 квітня 2015 року, Хресна Дорога відбулась у храмі святого великомученика Миколая Чарнецького, що у місті Стрию. І хоч сам храм є невеликий, однак людей на це богослужіння прийшло більше, ніж завжди. Спраглі Божого Слова та цікаві, щоб побачити щось нове, парафіяни слухали Хесну Дорогу з великим зацікавлення та співпереживанням Христових мук.

 

Інформацію надав:

Дмитро Студітський

Фото:

Назар Юзвяк

Медіа-Центр ЛДС